fbpx

Wat is het vertelkastje?

Japanse vertelmethode

Het vertelkastje is een eeuwenoude Japanse vertelvorm. Sommigen gebruiken ook de Japanse term: ‘kamishibai’. Kami betekent ‘papier’ en shibai betekent ‘drama’, letterlijk papieren drama dus.
Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw was deze originele vorm van vertellen vooral in Japan zeer populair. De vertellers reden rond op hun fiets en hadden op het bagagerek een doos met snoep bevestigd. Dit snoep verkochten ze aan kinderen.

Kinderen stromen toe

Bovenop de doos bevond zich een minitheatertje dat garant stond voor een goede klantenbinding: hiervoor kwamen de kinderen op de verkoper af. Ze wisten wanneer hij in het dorp was, doordat hij met twee houtjes tegen elkaar tikte.

Kracht van beelden

Elk Kamishibai-verhaal bestaat uit een aantal gekleurde platen die cruciale momenten uit het verhaal afbeelden. Telkens wanneer het verhaal een wending neemt, verschuift de verteller de plaat. Allerlei prentenboeken lenen zich voor het vertellen met behulp van de Kamishibai.
(bron: www.kamishibai.com)

Introductie in Nederland

Het voorlezen met behulp van de kamishibai of vertelkast kennen we in Nederland sinds 2001. Karin Wanrooij, verbonden aan de organisatie Kinderhart Kamishibai, kwam door haar studie in contact met Japanse schrijvers en maakte zo kennis met de kamishibai. Enthousiast over deze vertelmethode, zet ze zich sindsdien in om er bekendheid aan te geven bij voorschools onderwijs en basisscholen.

Lees hier meer over het voorlezen met de vertelkast.

Gemaakt voor gebruik

De vertelplatensets van onze Bijbelverhalen bestaan uit 10 tot 14 fullcolour geïllustreerde platen op A3-formaat. Er is voor stevig papier gekozen, en de platen zijn aan beide kanten voorzien van een waterafstotend kunststof laagje; ze zijn dus wel bestand tegen een stootje.
Op de achterzijde van elke plaat staat de tekst (met een kleine zwartwitafbeelding) afgedrukt die hoort bij de plaat ervóór.

Zo ziet dat voorlezen met het vertelkastje er uit:

Zelf maken?

Ai, zo’n vertelkastje / kamishibai is nog best prijzig! Logisch: hout is een dure grondstof, en vaak worden ze handmatig in elkaar gezet en afgewerkt. Dat mág ook wel wat kosten.

Maar laat de hoge prijs je niet weerhouden van voorleestheater! Als je handig bent, of een handige klusser in je buurt hebt, dan is een vertelkastje zó gemaakt. En ook nog helemaal naar eigen smaak.

Handige links

Volg deze links voor een uitleg en/of werktekening:

  • Art Basics for Children (ABC) laat, naast heel veel informatie over kamishibai-voorlezen, een duidelijke werktekening zien met maten;
  • Blog van Juf Bieke;
  • En nog een link;
  • Deze Franse website helpt je goed op weg met een helder foto-stappen-plan (en voor wie Frans spreekt: je vindt er nog een hele instructie over kamishibai-voorlezen);
  • Nog een Franse website met een duidelijke werkbeschrijving;
  • Deze Spaanstalige dame maakt in duidelijke stappen een karton-kamishibai. Let wel even op de maten: in Nederland zijn alle vertelplaten A3-formaat, dus 42 x 29,7 cm.